5 tipov na eco-friendly kempovanie

Milujete vyraziť v ústrety dobrodružstvu do nádhernej prírody a zaspávať len tak, s hviezdami nad hlavou? Avšak, aj kempovanie má svoje pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať, aby bol dopad na životné prostredie čo najmenší. Správajme sa k matke prírode s úctou. Stokrát nám to vráti svojimi prekrásnymi darmi. 

Iróniou je, že čo prídeme kempovaním obdivovať, často svojím konaním zničíme. Či už je to ničenie vegetácie, zanechanie odpadu alebo výrub lesov, vplyv vonkajšej rekreácie môže byť pre životné prostredie devastujúci.

Všetky štyri české národné parky hlásia za minulý rok vyššiu návštevnosť. Krkonoše vlani navštívilo až šesť miliónov ľudí, čo z nich robí jeden z najnavštevovanejších národných parkov v Európe. Národný park České Švajčiarsko vlani navštívilo približne 750 tisíc turistov.

Rovnako je to aj na Slovensku. Čísla návštevnosti slovenských hôr sú naozaj vysoké a stále rastú aj napriek pandémii covidu. Ľudia začínajú viac spoznávať domácu krajinu a objavujú krásy domoviny. Pripravili sme si pre vás pár tipov, vďaka ktorým sa môžete k prírode správať zodpovednejšie, a to nielen pri kempovaní. 

Tip: Chcete si so sebou na výlet zabaliť naozaj všetko potrebné a nemať stresy, či vám niečo chýba? Siahnite po priestrannej taške Rodney, Tripy alebo Journey.




1. Pripravte si jedlo vopred a všetko si zabaľte do eko škatuliek. 

Zodpovedné plánovanie jedla začína zhodnotením, koľko jedla vlastne celá rodina pri kempovaní naozaj zje. Všetky krabičky na jedlo bezpečne uložíte do tašky Boxey, ktorá je špeciálne upravená práve na cestovanie s krabičkami na jedlo. Porozmýšľajte o tom, ako sú vybrané potraviny balené. Dehydrované jedlá a ďalšie pokrmy sa zvyčajne balia do plastov na jedno použitie a iných materiálov poškodzujúcich životné prostredie. Namiesto použitia jednorazových produktov, ako sú plastové fólie, siahnite po obaloch z včelieho vosku, ktoré zanechávajú menšiu ekologickú stopu.




Zoznámte sa s Boxey

Priestranná hnedá kožená taška s odnímateľnými popruhmi, vďaka ktorým ju môžete nosiť cez rameno aj v ruke. Vznikla na želanie našich zákazníkov, ktorí potrebovali väčšie pracovné tašky, do ktorých by schovali aj krabičku s obedom. A tak vznikla Boxey. Vnútri nájdete pestrofarebnú podšívku a dve vrecká po stranách na zips na peňaženku, kľúče i telefón. Prírodná hnedá koža je počas výroby olejovaná, aby získala krásnu farbu. Môže sa preto stať, že vám pri kontakte s vlhkom ľahko zafarbí svetlé oblečenie. Práve preto Bagind zo začiatku odporúčame nosiť ku tmavému oblečeniu, až kým výrobok nedosiahne správnu patinu. Práve prirodzená patina je dôvodom, prečo sa môže každý výrobok svojím odtieňom trochu líšiť - to robí z každého kúsku jedinečný originál.
Boxey
Boxey

Boxey

taška s popruhom
-42 % € 75.90
€ 129.90
Skladom

2. Nepoužívajte jednorazové plastové fľaše. Alternatív k plastovým fľašiam je dnes mnoho. Namiesto nákupu jednorazových plastových fliaš na vodu investujte do tých z ekologických materiálov. Opakovane použiteľné nádoby sa často vyrábajú z dvojstennej vákuovo uzavretej nerezovej ocele, čo poskytuje ďalší bonus - voda vydrží dlhšie príjemne studená. Navyše sú tieto fľaše oveľa odolnejšie.

3. Aj pri kempovaní možno umývať riad šetrne k životnému prostrediu. 

Umývanie riadu môže mať pri kempovaní obrovský vplyv na životné prostredie, a to kvôli množstvu spotrebovanej vody, škodlivým mydlám a chemickým prostriedkom. Použite radšej biologické alternatívy, ktoré, okrem iného, nemajú negatívny vplyv ani na vašu pokožku. Najlepším spôsobom, ako umývať riad vo vonkajšom prostredí, je naplniť dve vedierka - jedno na umývanie a druhé na oplachovanie.




4. Varenie a príprava pokrmov pri kempovaní. 

Začnite investíciou do kvalitného riadu. Nekupujte lacné hrnce, ktoré budete o rok musieť vymeniť. Namiesto toho sa zamerajte na kúpu kvalitnejších kempingových riadov, ktoré niečo vydržia a neskončia na skládke. 

Predtým, ako začnete variť, popremýšľajte o tom, ako šetriť vodou. Naplánujte si vhodné recepty vopred. 

Skvelým spôsobom, ako vrátiť prírode to, čo nám dáva, je kompostovať. Kompostovanie ale neznamená vyhodiť banánovú šupku do lesa. Môže trvať až dva roky, kým sa banán v prírode rozloží!



5. Uistite sa, že ste za sebou nenechali žiadny odpad. 

Posledný bod je asi ten najdôležitejší. Užili ste si pri kempovaní skvelé chvíle a je načase vrátiť sa do reality? Na všetok odpad použite ekologicky šetrné vrecia a všetko (a tým máme na mysli naozaj všetko) vezmite so sebou. V meste potom vrecia vyhoďte do triedených smetných košov, do ktorých patria. 

A nezabudnite ani na mikro odpady, ako sú ohorky cigariet, obaly od potravín, kúsky toaletného papiera a podobne.


Tip na záver: Máte radi napätie a dobrodružstvo? Vydajte sa na dobrodružné cesty s Lukášom Matějčkem, zakladateľom Bagind, v jeho knihe Dobrodruh z paneláku. Ideálna na čítanie na leto!

Zdieľať

Ďalšie príbehy

Ako sa rodí nový Bagind

Ako sa rodí nový Bagind

Ako sa rodia naše výrobky aneb od návrhu na papieri až k vašim dverám.

Bagind pod stromček

Bagind pod stromček

Stále váhate s výberom ideálneho vianočného darčeku alebo potrebujete inšpiráciu pre vlastný list Ježiškovi?

Vianočné darčeky pre neho

Vianočné darčeky pre neho

Na základe našich skúseností sme dali dohromady niekoľko osvedčených tipov na darčeky, ktoré potešia naozaj každého muža. Vyhnite sa s nami predvianočnému stresu a nakúpte tento rok darčeky včas.

Vianočné darčeky pre ňu

Vianočné darčeky pre ňu

Neviete ako potešiť maminku, sestru ani manželku? Inšpirujte sa našimi tipmi na vianočné darčeky pre dámy.

Jarná starostlivosť o Bagind

Jarná starostlivosť o Bagind

Pripravte svoj Bagind na jar správnou starostlivosťou. Váš výrobok vám potom bude robiť radosť mnoho rokov.

Zoznámte sa s našimi výrobcami

Zoznámte sa s našimi výrobcami

Spoznajte našich indických výrobcov Dennisa a Deepesha a kolumbijského výrobcu Lindermana.

Jar s Bagind

Jar s Bagind

Ktoré kúsky Bagind doplnia Váš jarný šatník a sú ideálne na jar? Objavte naše tipy.

Kožený Valentín

Kožený Valentín

Tipy na valentínske darčeky pre mužov a ženy. Urobte si tento rok krásneho koženého Valentína!

Môj účet

Zabudli ste heslo?