Lukášove zápisky z ciest I.

Je tomu už mesiac, čo som odletel na svoju šiestu cestovateľskú výpravu po svete. Vôbec po prvý krát som si vybral pre cestu Južnú Ameriku. Do Ekvádoru som letel s tým, že chcem vidieť niečo z džungle aj hôr. Chcel som tiež dopísať druhé pokračovanie mojej knihy Dobrodruh z paneláku. A v neposlednom rade som tu chcel pátrať po šikovnom výrobcovi batohov či kabeliek.

V prvej polovici februára som pristál v hlavnom meste Quito, ktoré má cez dva milióny obyvateľov a je druhým najvyššie položeným hlavným mestom na svete. Leží vo výške okolo dva a pol tisíca metrov nad morom a už len pri chôdzi do mierneho kopca v centre mesta sa môžete ľahke zadýchať kvôli pomerne riedkemu vzduchu. Hlavné mesto sa mi tak páčilo, že som tu v príjemnom hostely Secret Garden zostal desať dní, a keď som nepísal knihu alebo neriešil chod Bagind, prechádzal som sa uličkami mesta s foťákom v ruke. Quito sa mi páčilo vďaka dvom dôvodom. Jednak kvôli svojej architektúre, v ktorej je naozaj možné spoznať španielsky vplyv, a tiež pre svoje chladnejšie podnebie, ktoré nebolo tak horúce a vlhké ako je v nižších polohách tejto krajiny na severozápade Južnej Ameriky.
Hneď od môjho prvného dňa som si všímal rozdielov v chovaní ľudí voči celosvetovej pandémii koronavírusu. Nie som tu od toho, aby som hodnotil, kde je to správne. Nie som odborník. Každopádne mi pred vstupom do každého obchodu, hoci to mohol byť malinký obchodík, zmerali teplotu a podali dezinfekciu na ruky. Rúško je tu samozrejmosťou aj na ulici a dezinfikujú sa aj peniaze. Predstavte si, že platíte v reštaurácii a servírka vám pri preberaní peňazí postrieka mince i bankovky. To isté urobí, keď vám vracia. Asi i vďaka tomuto opatrenie je väčšina podnikov a obchodov otvorená. Ak nemáte zvýšenú teplotu, môžete posedieť v kaviarni, alebo si ísť zaplávať do termálnych prameňov, ktorých je tu značné množstvo, pretože v Ekvádore je až okolo 30 činných sopiek.
A práve na jednu z činných sopiek som sa vypravil počas môjho druhého juhoamerického týždňa. Vybral jsem si výstup na sopku Tungurahua, ktorá dosahuje výšky 5023 m.n.m. a bola tak mojou druhou pättisícovkou, ktorú sem zdolal. Tou prvou bola vlani ugandská Margherita Peak, ktorá je so svojou výškou 5109 m.n.m. treťou najvyššou horou afrického kontinentu. Oproti môjmu africkému výstupu, kde sme začínali už v nížine, sme pri výstupe na vrchol sopky začali až v takmer troch kilometroch. Celým Ekvádorom totiž prechádza pohorie Andy, ktoré robí z tohto štátu hornatú krajinu plnú vysokých vrcholov.
Pri výstupe na Tungurahua sme prespali v jedinom možnom mieste a tou bol kemp ve výške okolo štyroch tisíc metrov. To bola pomyselná hranica, pri ktorej smerom vyššie môže človek dostať výškovú chorobu. Proti tej sa dá najlepšie brániť aklimatizáciou. Tým, že si človek skrátka zvykne. Vďaka tomu, že sme v takej výške strávili celú noc, sa mi výstup podaril bez väčších problémov. I keď, ak mám byť úprímný, posledné dve hodiny výstupu nahor som sa šinul ako lenochod a dýchal tak ťažko, ako by som zrovna dobehol maratón.
Uhádnete, ktoré kožené výrobky od Bagind mi tu robia spoločnosť? Je ich viac. Vždy cestujem so svojim noťasom, píšem si do neho zápisky a zároveň na ňom i pracujem. Ako obal naň využívam môj obľúbený kožený obal na Macbook Namek v hnedej variante. A peniaze a dôležité dokumenty mi stráži peňaženka z pravej kože pre pánov Indka, je so mnou už na tretej ceste a ešta ma nesklamala.
A co bude nabudúce?
V druhej polovici mesiaca sa mi naskytla príležitosť, na kterú budem spomínať po celý život. Prežil som týždeň s indiánmi Waorani v ich domovskej džungli Amazonského pralesa. Už teraz sa teším až vám o tom porozprávam.
Zdieľať

Ďalšie príbehy

Ako sa rodí nový Bagind

Ako sa rodí nový Bagind

Ako sa rodia naše výrobky aneb od návrhu na papieri až k vašim dverám.

Bagind pod stromček

Bagind pod stromček

Stále váhate s výberom ideálneho vianočného darčeku alebo potrebujete inšpiráciu pre vlastný list Ježiškovi?

Vianočné darčeky pre neho

Vianočné darčeky pre neho

Na základe našich skúseností sme dali dohromady niekoľko osvedčených tipov na darčeky, ktoré potešia naozaj každého muža. Vyhnite sa s nami predvianočnému stresu a nakúpte tento rok darčeky včas.

Vianočné darčeky pre ňu

Vianočné darčeky pre ňu

Neviete ako potešiť maminku, sestru ani manželku? Inšpirujte sa našimi tipmi na vianočné darčeky pre dámy.

Jarná starostlivosť o Bagind

Jarná starostlivosť o Bagind

Pripravte svoj Bagind na jar správnou starostlivosťou. Váš výrobok vám potom bude robiť radosť mnoho rokov.

Zoznámte sa s našimi výrobcami

Zoznámte sa s našimi výrobcami

Spoznajte našich indických výrobcov Dennisa a Deepesha a kolumbijského výrobcu Lindermana.

Jar s Bagind

Jar s Bagind

Ktoré kúsky Bagind doplnia Váš jarný šatník a sú ideálne na jar? Objavte naše tipy.

Kožený Valentín

Kožený Valentín

Tipy na valentínske darčeky pre mužov a ženy. Urobte si tento rok krásneho koženého Valentína!

Môj účet

Zabudli ste heslo?